Ελλάδα – Πολιτικός Γάμος

Οπως και στο προηγούμενο post αναφέρθηκα, οι πολιτικοί γάμοι στην Ελλάδα, μεταξύ ελλήνων. ολοένα και αυξάνονται. Υπάρχει μεγάλη άνοδος από (της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας) το 1995  μέχρι το 2009. Αν σκεφτείτε ότι η οικονομική κρίση ξεκίνησε το 2008 μπορείτε ν’ αναλογιστείτε ότι ο αριθμός θα είναι μεγαλύτερος μέχρι σήμερα. Μειώθηκαν και οι θρησκευτικοί γάμοι.

Τι σημαίνει αυτό; Η θρησκευτική ταυτότητα στην Ελλάδα, ήταν πάντοτε ένα μείγμα θρησκευτικότητας και παράδοσης, Στην ερώτηση “ποιος είναι ο Έλληνας”, αρχίζουν να δίνονται ορισμένες απαντήσεις και να γίνονται ορισμένες υποθέσεις και, αναπόφευκτα, αυτές οι υποθέσεις φαίνεται να διασυνδέονται με τη θρησκευτική ταυτότητα. Καλό είναι όμως να αναρωτηθεί κανείς, πόσο σημαντική είναι η θρησκεία στη σύγχρονη Ελλάδα και σε ποιο βαθμό καθορίζει το σύγχρονο Έλληνα. Και για να απαντηθούν αυτές οι δύσκολες ερωτήσεις, θα πρέπει κάποιος να κάνει μια παύση πριν υπερασπιστεί την ακλόνητη σχέση μεταξύ της Ελληνικής Ορθοδοξίας και της Ελληνικής ταυτότητας.

Αν κάποιοι αναγνώστες παρακολουθούν τα post που ανεβάζω θα έχουν διαπιστώσει ότι παρόλο που το αντικείμενο της δουλειάς μου είναι η οργάνωση γάμων, δεν διστάζω να θίξω τ’ αρνητικά ενός γάμου, είτε από την πολιτεία,  είτε από το χώρο – τη βιομηχανία του γάμου δηλαδή, είτε από τη δυσκολία των σχέσεων. Ολα αυτά επειδή ακριβώς μ’ ενδιαφέρει πολύ η δουλειά μου και πιστεύω ότι οφείλω να ενημερώνω τους αναγνώστες μου για οτιδήποτε.

Στο Ηράκλειο Κρήτης μέχρι το Νοέμβριο του 2011 έγιναν 481 πολιτικοί γάμοι, υπερδιπλάσιοι των θρησκευτικών .

Στο δήμο Θεσσαλονίκης,  όλο το 2010 εκδόθηκαν 1.499 άδειες τέλεσης πολιτικών γάμων, ενώ μέσα στο 2011 εκδόθηκαν 1.991 άδειες, Δηλαδή, μόνο στον κεντρικό δήμο, ο αριθμός των πολιτικών γάμων αυξήθηκε μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 32%!

«Υπάρχει μία διαρκώς αυξητική τάση στην τέλεση πολιτικών γάμων. Κατά μέσο όρο, κάθε εβδομάδα τελούνται 12 γάμοι. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός βαίνει αυξανόμενος, ενώ ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει και μία μικρή αναμονή», σημειώνει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα

Σαφής και ξεκάθαρη είναι η αύξηση στον αριθμό των πολιτικών γάμων που τελούνται και στο δήμο Καλαμαριάς. Εκεί, μέσα σε ένα χρόνο, το ποσοστό τους αυξήθηκε λίγο περισσότερο από 50%! «Το 2010 τελέστηκαν στο δήμο μας 204 πολιτικοί γάμοι, ενώ φέτος (2011) έχουν γίνει και προγραμματίζονται να γίνουν μέχρι τα Χριστούγεννα 310 γάμοι», επισημαίνει, μιλώντας με τη γλώσσα των αριθμών, ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης. Ανάλογη είναι η κατάσταση σε όλους τους δήμους, με τους δημάρχους να κάνουν λόγο για πρωτοφανή δεδομένα.

Ωστόσο, αρκετά από τα νέα ζευγάρια επιφυλάσσονται να τελέσουν και θρησκευτικό γάμο, όταν το επιτρέψουν τα οικονομικά τους.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι χρειάζεται ν’ αλλάξει και την πολιτική της η χώρα και να λάβει υπόψη της αυτή την αυξητική τάση ώστε να επιτρέψει στα ζευγάρια να παντρεύονται με πολιτικό γάμο και εκτός Δημαρχείου. Ηδη όπως ανέφερα, στη Θεσσαλονίκη έγινε το πρώτο βήμα και έπονται και οι υπόλοιποι Δήμοι της χώρας.

Επειδή είναι ένα πραγματικά φλέγον θέμα, όσα ζευγάρια θέλουν να παντρευτούν με πολιτικό γάμο ας επικοινωνήσουν μαζί μου για περισσότερες πληροφορίες.

Στο επόμενο post θα αναφέρουμε τις επιπτώσεις της μείωσης των γάμων στις εκκλησίες.

Ποιά είναι η γνώμη σας για τον πολιτικό γάμο; 

Posted in Politikos gamos, Teleti gamou, Thriskeftikos gamos.

Wedding Planner με εξειδίκευση στους γάμους εκτός πόλης.

3 Comments

  1. Pingback: Πώς να οργανώσετε το γάμο σας – Willow Weddings & Event Management

  2. Kαλησπέρα,
    Με τον σύντροφό μου σκεφτόμαστε να παντρευτούμε με πολιτικό γάμο. Όμως δεν θέλουμε να παντρευτούμε σε έναν άχαρο χώρο του δημαρχείου. Υπάρχει περίπτωση να μπορέσει να γίνει η τελετή εκτός δημαρχείου? ( σκεφτόμαστε να γίνει ο γάμος είτε στην Πάτρα από όπου κατάγομαι εγώ ή στην Κρήτη (Χανιά) από όπου είναι ο σύντροφός μου). Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορούμε να κάνουμε γαμήλιο γλέντι και τι δυνατότητες υπάρχουν για αυτό. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *